Toekomst met perspectief

Soms heb je een steuntje in de rug nodig om je toekomstperspectief te verbeteren: meer regie over je eigen leven, een financieel gezond huishouden, meer mogelijkheden voor opleiding (zowel voor jongeren als voor volwassenen met afstand tot de arbeidsmarkt).

In 2019 hebben 16 mensen via de Wijkgilde een opleiding gevolgd op MBO-1 niveau in combinatie van werken en leren. Met dit diploma kunnen herkansers een opleiding op MBO-2 of 3 niveau gaan volgen. Ook is begonnen met het opzetten van een Wijkbedrijf, dat de (arbeids-) deelname van Beijumers kan stimuleren en een broedplaats is voor bewonersinitiatieven voor en door Beijumers. Verder is in stadsdeel Oost gestart met een integrale aanpak van armoede in het project ‘Kansrijk Oost’.

De eerste cursisten van het Wijkgilde ontvangen hun diploma.

In 2020 is een tweede groep opgeleid door het Wijkgilde en krijgt het Wijkbedrijf vorm. Ook loopt de pilot ‘Kansrijk Oost’ door. Lees hier het artikel uit De Beijumer, juni 2020.

Pilot Kansrijk Oost wint prijs

Kansrijk Oost is een pilot in Beijum en Lewenborg waarbij gezinnen in armoede intensief begeleid worden door een ‘buddy’ en professionals. De pilot heeft het Innovatie Award van Mobility Mentoring Nederland gewonnen. Een mooie erkenning van dit belangrijke project.

Uit het juryrapport: ‘De jury is zeer onder de indruk van de aanpak Kansrijk Oost van de gemeente Groningen. Zeventien gezinnen krijgen daarbij intensieve ondersteuning van buddy’s – vrijwilligers die vanuit een vriendschappelijke vertrouwensrelatie met gezinnen werken. Deze buddy’s hebben een professionele achtergrond, maar weten zelf ook hoe het is om in armoede te leven.’

Gefeliciteerd, team en buddy’s!

Leden werkgroep  Toekomst met perspectief’
Els Bruinewoud (gemeente)
Marielle Reneman, Marloes de Bie (Kansrijk Oost)
Jurrie Huisman, Naomi Rumaloine (bewoners/kerngroep)