Het idee voor het vriendenvuur ontstond begin dit jaar tijdens de Avond voor de Vriendschap in de Amkemakoepel Bij Bosshardt. Daar was Simon Vuyk, criminoloog en ooit werkzaam bij Peter R. de Vries, met het vriendschapstheater. Verhalen van Beijumers in wiens leven de zon weer doorbrak omdat ze vrienden vonden in de buurt. Aan het einde van de avond was het verzoek om een vriendendienst terug te doen voor de wijk. Ammarens (Bij Bosshardt) en Trijntje (BuurtVuur) organiseerden daarom Vriendenvuur – Wijkpicknick. Dit was op 12 september op de vuurplaats Jensemaheerd.

Het Beijumer Koor bruiste volop met geweldige (meezing)nummers! Blijde gezichten, veel wijkgenoten die met elkaar in gesprek gingen, kinderen en ouders zaten op picknickkleedjes, er werd gegeten, kennisgemaakt, een journalist van RTV-Noord maakte een live verslag voor radio Noord. Er werden plannen gesmeed voor een poëzieavond en verhalen rond het vuur. Kortom: een heerlijke, verbindende en gedenkwaardige middag.

Het idee van de vuurplaats als plek om samen te komen, neemt Simon mee in zijn toer. ‘Overal waar ik kom zeg ik dat ze in Groningen bij het vuur bij elkaar komen, dat vind ik zo’n mooie manier om vriendschappen te sluiten. Dit voorbeeld neem ik mee in het vriendschapstheater.’ Zo slaat het over naar andere plekken, terwijl wij rustig doorgaan met het vuur in Beijum.

Meer weten over het vriendschapstheater door Nederland: zie  podiumharlingen.nl

Foto’s: Bert Elzinga

Geef een reactie