Het schaakfeest op 25 september in het Heerdenhoes en het plein ervoor, trok doorlopend zo’n 20 mensen; het totaal bezoekers van de middag en avond lag rond de 40. Er waren veel nieuwe gezichten (kinderen en ouders, zonder enige schaakervaring). Een aantal kinderen heeft (school-) schaakles of heeft leren schaken op een schaakclub in de stad.

Een paar kinderen mocht van hun ouders zowel aan het middag- als het avondprogramma meedoen.
Beijumer en schaakliefhebber Jozias Hillenkamp bedacht het feest en presenteerde zijn plan tijdens de wijkvernieuwingsmarkt op 14 juni. Een enthousiaste werkgroep heeft zijn plan verder uitgewerkt tot een leuk evenement. ’s Middags konden de kinderen tussen de buien door buiten levend schaken en binnen een potje spelen op kleinere 4×4 borden.

Schaken tegen een kampioen

Beijumer Jonas Hilwerda is Nederlands Jeugdschaakkampioen tot 16 jaar. Hij vertrekt maandag naar India voor het WK Jeugdschaak. Woensdagavond speelde hij op bijzonder leuke wijze 2 simultaans (Jonas tegen 8 tegenstanders). Een ervan met slechts een paar schaakstukken op een 4×4 bord (468 Chess). Hier konden de tegenstanders met enig denkwerk het stuk van Jonas (de Dame) gevangen nemen. Altijd prijs voor de deelnemers! En zo heeft een aantal kinderen dus leren schaken op een klein bord.
Bij het kloksimultaan voor geoefende schakers moest Jonas 8 partijen spelen met voor ieder maximaal 5 minuten speeltijd. Een race tegen de klok voor Jonas. Maar hij stond er stralend bij en kletste ondertussen met zijn tegenstanders over de goede zetten waarmee ze hem de winst probeerden af te troeven. De meeste partijen wist hij – uiteraard – winnend af te sluiten.

Ongeveer de helft van de kinderen en volwassenen wil iets met schaken gaan doen. Komende weken gaan we onderzoeken of we bij de vraag van de bezoekers passende schaakactiviteiten kunnen opzetten.

Je kunt Jonas volgen (partijen zijn live op internet!) op het WK jeugdschaak in India: http://worldyouthchess.com/ Hij speelt in de categorie: Open U16 (categorie t/m 16 jaar).

Totaal speelt hij 11 ronden, de eerste op woensdag 2 oktober.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie