Woensdag 3 juli werd er teruggeblikt op vier jaar pionieren met Sportwijk Beijum. Er waren bewoners, partners uit het onderwijs, het sociaal wijkteam, de fysiotherapiepraktijk, een stagiaire Sportkunde en vrijwilligers. Sportwijk Beijum is vier jaar geleden begonnen vanuit het idee om het sportpark Kardinge te openen voor de wijk. Door de fijne samenwerking met WIJ Beijum en de sportaanbieders is er een beweging ontstaan, waarbij bestaand en passend sportaanbod wordt samengebracht voor alle inwoners van Beijum.

Discgolfen verbindt

Wij begonnen vroeg, zodat iedereen de Oranje Leeuwinnen naar de finale van het WK voetbal kon schreeuwen. Jaap van Niejenhuis, wijkbewoner en speler bij Discgolf Noord Nederland, liet ons ervaren hoe snel discgolf leidt tot verbinding. De aanwezigen konden elkaar leren kennen, en ook wijkbewoners sloten spontaan aan voor een potje discgolf.

Multicultureel dineren

Saïda komt uit Marokko en maakte voor ons heerlijke gerechten. Ze was één van de deelnemers aan de ‘Gezonde Leefstijl’ groep die afgelopen jaar in Beijum is begonnen. “Zo lekker heb ik tijden niet gegeten”, zei één van de aanwezigen, “ik heb Zweedse vrienden op bezoek, mag ik wat over is meenemen?”. Tijdens de maaltijd werd er al druk gesproken over de visie op sport, bewegen en gezondheid in de wijk Beijum. Als snel blijkt dat het niet de vraag is óf het belangrijk is dat we bewegen en gezond en vitaal zijn. Maar vooral hoe we dit in de praktijk kunnen brengen.

Samen met bewoners en sportaanbieders in gesprek over sport in de wijk

Vier jaar pionieren

Na de maaltijd nemen Jens Dijkstra (Huis voor de Sport) en Jouke Janze (WIJ Groningen) het woord. Er wordt teruggekeken naar vier jaar Sportwijk Beijum. Hoe er contact is gelegd met negen sportaanbieders op Kardinge. Dat er vanuit de vragen die spelen in de wijk is gekeken naar vernieuwend sportaanbod en verfrissende projecten. Successen werden gedeeld: er is meer verbinding gekomen tussen Kardinge en de wijk.  Maar eerlijk is eerlijk, ook werd toegegeven dat het soms een moeizaam proces is. Verenigingen hebben te maken met een kleine groep betrokken vrijwilligers, waardoor het niet altijd haalbaar is om nieuwe dingen uit te voeren. Hoe creëer je samen een beweging voor heel de wijk? Het vraagt om buiten de kaders durven denken en nieuwe stappen zetten.

Hoogtepunten

Een van die successen is de leerplek die Sportwijk Beijum biedt voor vrijwilligers en stagiaires. Een betrokken bewoner kwam re-integreren, nadat haar baan als zorg coördinator was gestopt. Binnen Sportwijk Beijum hervond ze haar talenten en gaat ze zich omscholen tot leefstijlcoach.

Ook werd de verbindende kracht tussen organisaties genoemd. Er gebeurt al veel op sport en beweeggebied, maar lang niet altijd is het aanbod en de activiteiten gebundeld. Door de samenwerking met het wijkplatform www.Beijum.nl hebben we sportaanbod zichtbaar gemaakt. Dat er nog beter en meer gecommuniceerd kan worden werd teruggegeven en wordt meegenomen voor de toekomst. Zo werd de samenwerking met de huisartsen genoemd.

Tot slot het nieuwe aanbod. Zo kan er wekelijks gewandeld worden vanaf het WIJ gebouw, zijn  er discgolfsets aangeschaft welke regelmatig in de wijk te vinden zijn. Er is een project opgestart ‘WIJ Verenigen’, om jongeren in probleemsituaties bij de clubs goed te begeleiden. Daarnaast kan er elke maandag aan Walking Football gedaan worden en organiseert sportcommunity Beijum maandelijks voetbal met (hang)jongeren. Na de zomer wordt de Gezonde Leefstijl groep weer opgestart en zijn er talloze ideeën om verder uit te werken.

Jong en oud samen in beweging tijdens de officiele opening in de Nationale Sportweek

De toekomst

Na een lange aanloop, waarbij sportaanbieders en bewoners steeds meer de waarde inzien van deze beweging, staan we op het punt om een volgende stap te zetten. We zullen nog minimaal één jaar willen investeren in deze beweging voor sport en bewegen in de wijk. Hiervoor gaan we in gesprek met de Gemeente en eventuele andere subsidies. Want uiteindelijk gaat het erom: heel de wijk in Beweging!

 

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. cor eikelboom

  zou graag groepje oprichten voor tennissen op tennis banen bijum

 2. Cieremans

  Wat mij opvalt is dat op de foto van de start alleen stoer mannen staan. Waar zijn de andere wijkbewoners?
  Bij de terugblik zijn er wel twee vrouwen. Daarvan één kookt. Hartstikke fijn, maar beweegt/sport de hele wijk al? Van jong tot oud, vrouw en man?
  Laagdrempelig tot urban?

  1. Jouke

   Dag Cieremans,
   Met Sportwijk Beijum willen we jong en oud, man, vrouw, iedereen in beweging brengen. Zo starten we na de zomer met Nijntje Bewegen voor de peuters en kleuters en is er voor vrouwen ook bijvoorbeeld Yoga of Bewegen op Muziek. Voor ieder is er wat wils. Mocht je nog sporten of ideeën hebben, laat het ons vooral weten: info@sportwijkbeijum.nl of in een reactie hieronder.

Geef een reactie