Digitale bijeenkomst “Van het gas af en dan?” op 24 februari
Energieteam De Werkbeij nodigt u van harte uit deel te nemen aan de digitale bijeenkomst “Van het gas af en dan?”, speciaal voor eigenaren van een koopwoning in Beijum, op woensdag 24 februari van 20:00 uur tot 21:30 uur. U kunt zich hiervoor opgeven via de onderstaande link.
U ontvangt dan per mail instructies hoe u met uw computer, tablet of telefoon kunt aansluiten en inbreng kunt geven.
https://grunnegerpower.nl/agenda/webinar-thuis-isoleren-ben-je-er-beij-um/
Energieteam De Werkbeij
‘Energieteam De Werkbeij’ is een werkgroep in Beijum die mee wil denken en praten over de energieplannen van de gemeente Groningen en woningeigenaren wil ondersteunen die zelf energiemaatregelen aan hun huis willen treffen.
Wilt u meer weten of meedoen met De Werkbeij?
Kijk op de website van Grunneger Power: https://grunnegerpower.nl/actieve-buurten/beijum/
of stuur een mailtje aan i.wiersma@home.nl
Geacht Energieteam De Werkbeij,
Ik heb met grote aandacht geluisterd naar de interessante en nuttige informatie over de energieplannen voor Beijum die tijdens het webinar aan de orde kwamen.
Toch zit ik nog met een algemene vraag over de kosten van de energietransitie. Ik heb begrepen, dat volledige overschakeling op elektrische energievoorziening onmogelijk is vanwege onvoldoende capaciteit van het huidige elektriciteitsnetwerk. Dit betekent dat je mede bent aangewezen op dure en onrendabele warmtepompen, wie gaat dat betalen, naast de kosten van een (zonne-)boiler i.p.v. de gasgestookte CV-ketel, de aanschaf van een (inductie/keramisch/elektrisch) fornuis/kookplaat, et cetera.
Ik heb een groot deel van mijn spaargeld als gestoken in huisisolatie zoals dubbel HR+-glas en kruipruimte-isolatie, maar voor al die vervolgmaatregelen, inclusief zonnepanelen, heb ik gewoon geen geld, dus wat is nu wijsheid?
Alvast dank voor uw reactie.
Met vriendelijke groeten,
Freddy Soer
freddy2020sp@gmail.com
Beste Freddy,
Goed om te horen dat je de bijeenkomst interessant vond. Wij zijn ook erg blij dat we nu echt begonnen zijn.
Je vraag is zeer terecht en belangrijk, en tegelijkertijd heel moeilijk te beantwoorden. Er is nog veel onzeker over de manier waarop we van het gas af zullen gaan, in heel Nederland en dus ook in Beijum. De gemeente gaf dat tijdens de bijeenkomst ook aan: er worden nog verschillende alternatieven onderzocht (deels biogas, deels elektrisch; een warmtenet). Pas als dit echt bekend is, hangt het van de politiek af wie wat moet betalen.
Tot die tijd is iedereen het over één ding eens: isoleren kan altijd en moet sowieso. Bovendien zijn dat investeringen die relatief snel terugverdiend worden. Daarom ook ons plan om in enkele huizen in de wijk een uitgebreide scan te doen: wat kan er verbeterd worden op het gebied van isolatie? De wijkenergiecoaches kunnen je misschien ook nog helpen om kleine verbeteringen aan te bevelen. Heel goed dus dat je daarmee bent begonnen, en al zoveel hebt gedaan!
Zonnepanelen zouden een logische vervolgstap zijn, omdat elektrische energie een rol blijft spelen voor alle apparaten in huis. De prijzen van zonnepanelen dalen ook nog steeds. Bij de collectieve inkoop van het Energieloket Groningen was de prijs ongeveer €1000/kWp geïnstalleerd vermogen, alles inclusief behalve BTW (die je terugkrijgt). Misschien dat die dus binnenkort nog binnen bereik komen? En anders zit er niet veel anders op dan afwachten.
Groeten,
Namens De Werkbeij,
Tim