Er zijn veel klachten bij de gemeente binnen gekomen over de roeken die veelvuldig voor overlast zorgen in enkele heerden. De vogel is echter in Europees verband een beschermde vogelsoort. De gemeente heeft de klachten echter onderkend en een ontheffing bij de provincie aangevraagd. Deze is inmiddels gehonoreerd.

Vooral de bewoners van de Frama, Fossema, Sibranda, Godeken, Isebrandts en Holmsterheerd ondervinden veel overlast. Zij hebben inmiddels van de gemeente een brief ontvangen ( zie onderstaande link naar de brief) met een uitnodiging om te bespreken wat er gedaan kan worden aan de overlast.

Overlast door roeken op een rij:

  • Roeken foerageren op (sport)velden en in weilanden, waarbij ze schade aanrichten aan kuilhopen, pas gezaaide gewassen en nesten van beschermde weidevogels
  • Geluidsoverlast en stank in bewoond gebied
  • Alles wat zich rond de slaapplaats bevindt, wordt zwaar vervuild door de kilo’s (!) uitwerpselen

 

roeken beijum 2

Roeken beijum 1

 

 

Dit bericht heeft één reactie

  1. margaretha oosterman

    ik wordt hier zo moedeloos van ,weer iets natuurlijks waar de mens last van schijnt te hebben,de planten,dieren wereld heeft last van de mens !!die de planeet naar de afgrond brengt,door onverdraagzaamheid ,hebberigheid enz Zulke prachtige intelligente vogels !!heb je wel eens hun baltsen in de lucht gezien ?,hun verliefde ,tedere geluidjes die ze maken gehoord?

Geef een reactie