Doe mee!

 

 

 

 

 

De gemeente Groningen doet weer mee aan het jaarlijkse NK Tegelwippen. Doel is dat inwoners zoveel mogelijk tegels en stenen vervangen door gras, bloemperken, struiken, bomen en geveltuinen. Het NK Tegelwippen, waaraan ruim 150 gemeenten meedoen, loopt van 21 maart tot 31 oktober.

Wethouder Groen en Klimaatadaptatie Mirjam Wijnja gaf dinsdag in de Oosterparkwijk het startschot voor het NK Tegelwippen in Groningen. Hier hielp ze het buurttuinteam met het verwijderen van tegels bij wijkcentrum ‘bij Van Houten’ dat in een voormalige school is gevestigd, thuishaven van Duurzaam Oosterpark. Het betegelde plein bij het schoolgebouw toveren vrijwilligers deels om tot een groene oase. Van overtollige tegels maken ze plantenbakken en een bank.

Klimaatverandering

Wethouder Wijnja: “Het klimaat verandert, we hebben vaker te maken met hitte, droogte én stevige hoosbuien. Een groene tuin werkt als een spons, het kan water goed opnemen en planten voeden. Zo wordt de gemeente meer klimaatbestendig, aantrekkelijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier.” De gemeente draagt zelf ook bij aan vergroening van openbare ruimtes door de actie Steenbreek.

Meedoen

Meedoen aan het NK Tegelwippen is simpel. Meld de verwijderde tegels aan via www.nk-tegelwippen.nl inclusief een foto van het resultaat. Deze tegels worden dan meegeteld in de tegelstand.

Tegeltaxi en subsidie

Gewipte tegels kunnen een tweede leven krijgen als bank, moestuinbak of een insectenhotel. Dit voorjaar haalt de tegeltaxi van de gemeente ook weer tegels op. De data waarop de tegeltaxi rijdt wordt binnenkort bekendgemaakt op de websiteduurzaamgroningen.nl.   Bij het wippen van 20 m2 of meer aan tegels, kan klimaatsubsidie worden aangevraagd. Ook hierover staat meer informatie op duurzaamgroningen.nl.

 

 

 

 

Geef een reactie