Kansrijk oost: van moet naar moed

Kansrijk Oost is een project in Beijum en Lewenborg. Er doen nu 17 deelnemers aan mee, de jongste is 19, de oudste 52. Allemaal willen ze hun leven veranderen. Uit de armoede met alle stress van dien komen, maar ook hun talenten (weer) gaan gebruiken. Elke verandering kost tijd en moed maar met iemand naast je die meedenkt, voor je opkomt en vooral het geloof in jezelf teruggeeft, is er veel mogelijk. Dat doen de buddy’s die elke week langskomen en verder ook de hele week bereikbaar zijn. De buddy zelf heeft weer een vaste WIJ medewerker als ‘hulplijn’. Ze werken samen om problemen op te lossen, maar meer nog om dingen mogelijk te maken. De vraag ‘wat wil jij en hoe kunnen we dat regelen’ staat daarbij altijd centraal: in kleine, haalbare stappen. Het is wel een dingetje af en toe voor professionals, je moet van gebaande paden afwijken, loslaten wat jij denkt dat goed is voor iemand of wat nu eenmaal zo moet volgens de regels. En voor deelnemers, die vaak gewend zijn om te doen wat gezegd wordt, is het ook spannend.

Maar dat het werkt kunnen we na een jaar zeker zeggen: 5 deelnemers zijn aan het werk, twee zijn daarmee volledig uit de Bijstand, 4 volgen een opleiding op MBO niveau, 1 op HBO niveau. Wat is het geheim? Dat past in één zin: van moet naar moed.

Vanaf het najaar wordt het project uitgebreid met meer deelnemers en buddy’s. Wordt vervolgd dus!

Marloes de Bie
Projectleider Uitvoering Kansrijk Oost

‘ Ik wilde weer mezelf worden’

Als je Jessie ziet, een mooie, krachtige vrouw van 46, zou je niet vermoeden dat ze zo de weg en zichzelf was kwijtgeraakt. Hoe zwaar de afgelopen jaren voor haar waren. 21 jaar in de Bijstand als alleenstaande moeder, veel geldzorgen en een periode van 10 jaar met ernstige depressies. De stress en vooral het schuldgevoel naar haar kinderen trokken haar steeds verder naar beneden. ‘Maar ik praatte er niet over, heb altijd geleerd dat je sterk moet zijn. De vuile was niet buiten moet hangen. Nu wel, ik schaam mij nergens meer voor. Ik wil laten zien dat iedereen met de juiste persoon op het juiste moment de vicieuze cirkel kan doorbreken.’ Ze deed mee aan Kansrijk Oost, waar de vraag ‘wat wil jij’ centraal staat. ‘Dat had jaren niemand gevraagd en het was best een lastige in het begin. Maar in het jaar dat ik meedeed voelde ik mijn kracht terug komen op alle fronten. Door met mijn buddy steeds kleine stappen te zetten. De geldproblemen wegwerken, want die geven de meeste stress. De medicatie helemaal zelf afbouwen. En daarna kijken wat voor toekomst ik wilde. Ze vroeg me: ‘wie was jij ooit?’ Toen kwam het weer terug, ik was ooit bedrijfsleider en het leek wel alsof ik dat zelf alweer helemaal vergeten was. Ze liet mij testen en ik bleek MBO 4 niveau te hebben.  Nu doe ik een MBO opleiding in het Sociaal Domein en loop ik stage bij een WIJ Team. Mijn toekomst ligt open, ik ga mijn droombaan vinden en anderen helpen. Doorgeven wat ik zelf in Kansrijk Oost bereikt heb: weer in jezelf gaan geloven’.