Over ons

“Energieteam De Werkbeij” is een werkgroep van vrijwilligers uit Beijum die:

  1. mee wil denken en praten over de energieplannen van de gemeente Groningen, en
  2. woningeigenaren wil ondersteunen die zelf energiemaatregelen aan hun huis willen treffen.

Wij werken van meet af aan samen met de gemeente en worden ondersteund door energiecoöperatie Grunneger Power. De gemeente maakt plannen voor alle stadswijken om deze uiteindelijk van het aardgas af te sluiten. Dat geldt ook voor onze wijk. Hoe en wanneer dat gebeurt, is ons aller belang. Wij streven ernaar dat de belangen van bewoners zo goed mogelijk worden meegenomen bij deze operatie. Met de naam “Werkbeij” willen we aangeven dat de ijver van de werkgroep in het belang van het klimaat en in het belang van de Beijumse gemeenschap moet zijn.

Een duurzame wijk, voor en door Beijumers; daar gaan wij voor!

Logo De Werkbeij

Agenda

De Werkbeij organiseert regelmatig bijeenkomsten, vaak in samenwerking met de gemeente. Daarnaast gaan we graag op allerlei andere plekken en momenten met u in gesprek. Hieronder vindt u een lijst met de eerstvolgende activiteiten van De Werkbeij. Klik hier voor een overzicht van de bijeenkomsten die al zijn geweest.

De gemeente is onder de vlag van Duurzaam Groningen begonnen met een isolatiecampagne in Beijum. De pilot in drie heerden ( Bottemaheerd, Framaheerd en Sibrandaheerd) is inmiddels van start gegaan. Er wordt een aanbod gedaan voor isolatie en zonnepanelen, toegespitst op het woningtype. Binnenkort valt er een brief op de mat met dit persoonlijke aanbod. Tot die tijd heeft de gemeente alvast onderstaand bericht verspreid onder de deelnemers van de enquête die eerder is afgenomen.

Let op: In de folders wordt nu nog spouwmuurisolatie aangeboden. Na de uitspraak van de Raad van State over bescherming van vleermuizen in spouwmuren zal de gemeente waarschijnlijk geen spouwmuurisolatie meer aanbieden.

Eerder dit jaar zijn we bij u langs geweest voor het project Beijum Woont Duurzaam. We vroegen u toen om een vragenlijst in te vullen over hoe uw huis al is verduurzaamd en wat u nog graag zou willen gaan doen. De resultaten hiervan zijn inmiddels geanalyseerd en er is gezocht naar bedrijven voor het uitvoeren van de volgende maatregelen: isolatie, HR++ glas en zonnepanelen. Met deze mail informeren we u alvast over het aanbod en het vervolg van het project. In het kort: u kunt al meedoen maar het advies op maat komt na de zomervakantie.

Wat houdt het project ‘Beijum Woont Duurzaam’ ook alweer in?In Beijum probeert de gemeente Groningen een nieuwe aanpak uit. Aangezien de woningen in uw heerd vergelijkbaar zijn qua bouwstijl en bouwjaar, zullen ook dezelfde verduurzamingsmaatregelen geschikt zijn. We hebben onderzocht welke maatregelen dit zijn en welke bedrijven een goed aanbod konden doen om de werkzaamheden uit te voeren. Het advies en het aanbod presenteren we in één pakket aan u als huiseigenaar. Doet u mee dan worden de maatregelen nog dit jaar uitgevoerd. Op deze manier proberen we verduurzamen zo makkelijk mogelijk te maken.

Ons aanbod op maatNa de zomervakantie krijgt u een informatiefolder op maat voor uw woning, met daarin een overzicht van alle mogelijke maatregelen en kosten die erbij horen. U als huiseigenaar bepaalt dan zelf of u gebruik wilt maken van het aanbod en zo ja, welke maatregelen u wilt laten uitvoeren. De gemeente biedt geen subsidie aan voor dit project, maar helpt wel bij dit proces. U betaalt dus zelf voor de maatregelen, bijvoorbeeld met behulp van spaargeld, de subsidie Verduurzamen en Verbeteren of door een duurzaamheidslening via de gemeente aan te gaan.

InformatiebijeenkomstHalverwege september organiseren we ook een informatiebijeenkomst waar u met al uw vragen terecht kan. De aanbieders van de producten en de gemeente Groningen zullen hier ook bij aanwezig zijn. Daarna zullen we nog een keer in de heerden aanwezig zijn voor de laatste vragen. De exacte data krijgt u samen met de informatiefolder.

Nu al meedoen? Dat kan!Als u in de zomer al wilt beginnen met verduurzamen dan kan dat. Als bijlage hebben we voor de twee type woningen in de heerden alvast rapporten toegevoegd [gewone hoekwoning en grote hoekwoning]. Daarin staat wat de aanbevolen maatregelen zijn en wat dat ongeveer kost. Heeft u een rijwoning in plaats van een hoekwoning dan zal bijvoorbeeld spouwmuur isolatie goedkoper uitvallen.  Maar heeft u ook nog een garage dan kan de prijs hoger uitvallen. Wilt u dus zeker weten wat de prijs voor uw woning zal zijn wacht dan tot september. Schrijft u zich wel alvast in dan komt er altijd nog iemand langs van het uitvoerende bedrijf om alles door te nemen. Pas daarna ondertekent u de offerte. 

InschrijvenU kunt zich inschrijven door een mail te sturen naar beijum@duurzaamgroningen.nl Wij verzamelen de aanvragen en zetten ze door naar de aanbieders.

Geef in de mail het volgende aan:

Naam:Adres:E-Mail:Telefoonnummer:

  1. Welke maatregelen wilt u graag laten uitvoeren? (Na het inschrijven komt er altijd nog iemand van het uitvoerende bedrijf langs bij uw woning. Pas daarna tekent u een offerte bij dit bedrijf)
  2. Wat zijn voor u geschikte dagen en tijdstippen om een afspraak te maken?
  3. Heeft u nog andere maatregelen die u wilt laten uitvoeren maar niet in deze actie zitten?
  4. Wilt u volledig van het gas af en wilt u samen op zoek naar een goede aanbieding voor een warmtepomp? 

Huurt u?Dan horen we graag of u het uiteindelijke verduurzamingsaanbod aan uw huurbaas wilt voorleggen en of wij daar nog een rol in kunnen spelen. Vragen?Heeft u na het bekijken van het aanbod al vragen?  Stuur die dan op naar beijum@duurzaamgroningen.nl of bewaar ze voor de informatiebijeenkomst in september.”

LET OP: het energiespreekuur gaat voorlopig niet door. We dringen er bij de gemeente op aan om snel weer op te starten.

Beijumers die aan de slag willen met verduurzaming van hun woning kunnen vanaf woensdag 26 april terecht bij de Energieadviseur van Duurzaam Groningen in de Amkemakoepel. Tussen 15:00 en 17:00 kan je zonder afspraak binnenlopen voor vragen over kleine maatregelen in je (huur)huis of voor de grotere verduurzamingsmaatregelen voor je koopwoning.

Kan je niet op dit tijdstip of wil je liever een energieadviseur bij je thuis uitnodigen dan kan je een afspraak inplannen via www.duurzaamgroningen.nl/huis/energieadvies of door een afspraak te maken met een energieadviseur tijdens het inloopspreekuur.

De Amkemakoepel is te bereiken via het parkeerterrein naast de Aldi. In dit pand zat voorheen Bij Bosshardt van het Leger des Heils gevestigd maar nu zij zijn verhuisd is de ruimte beschikbaar gekomen voor nieuwe activiteiten. De komende tijd zal er nog meer bekend worden gemaakt over de verdere invulling van de Amkemakoepel.

Dit jaar organiseren Duurzaam Groningen en Grunneger Power weer twee edities van de Duurzame Huiszendag op 13 mei en 14 oktober. Overal in de gemeente openen mensen hun deuren om ervaringen te delen met isoleren en meer.

Op 13 mei ben je welkom bij twee huizen in Beijum. Dus geef je snel op en kom binnenkijken.

Iedereen is natuurlijk flink bezig om zoveel mogelijk gas te besparen op dit moment. Het kan helpen om de ketel zuiniger af te stellen: verwarmingswater op 60 graden en het tapcomfort* uit. Dit kun je zelf doen (zie zetmop60.nl), maar we merken dat veel mensen dat een beetje eng of ingewikkeld vinden. Daarom heeft de Werkbeij zich als doel gesteld zoveel mogelijk ketels zuinig af te stellen. Stuur een mailtje naar werkbeij@beijum.nl onder vermelding van je adres (of vul het contactformulier in), en dan komen we (gratis!) bij je langs.

Let op! Zet je tapwatertemperatuur (warm kraanwater) nooit lager dan 60 graden. Zo voorkom je besmetting met legionella.

* Als tapcomfort aan staat, houdt de ketel de hele dag het verwarmingelement warm, zodat het water uit de kraan eerder warm is. Dit kost echter veel gas. Bij verschillende ketels heeft deze instelling verschillende namen. Wij kennen de onderstaande. Kent u er meer? Laat het ons weten.

  • “Tapcomfort” (Intergas, gewenste stand: ‘Uit’)
  • “Warmstart” (Vaillant, gewenste stand ‘Eco’)
  • “P4 eco- of comfortstand” (Remeha, gewenste stand ‘1: Eco’)

Hieronder staan enkele documenten die betrekking hebben op de verduurzaming in Beijum.
Sommige zijn opgesteld door De Werkbeij zelf, andere door de gemeenten of andere partijen.

U kunt onder andere het boekje over verduurzaming van Beijum hieronder downloaden.

Documenten

In de Keuzelijst Isolatie van De Werkbeij vindt u alle mogelijke isolatiemaatregelen die u kunt nemen voor een typische Beijumer woning in één overzicht. We werken nog aan eenzelfde overzicht voor installaties (verwarmen en ventileren), en voor opwek en opslag (zonnepanelen, thuisaccu’s).

Downloaden

De gemeente Groningen heeft alle activiteiten voor duurzaamheid ondergebracht bij Duurzaam Groningen. Voor de inloopsessie van 2 juni 2022 publiceerden zij samen met De Werkbeij een boekje met algemene informatie, en een overzicht van maatregelen die in Beijumse woningen kunnen worden genomen.

Downloaden

In de flyer van het Energieteam vindt u algemene informatie over het team.

Downloaden

De gemeente heeft een plan opgesteld voor de wijkgerichte aanpak van de energietransitie. Daarin wordt Beijum voorlopig aangemerkt als ‘hybride’ wijk (verwarming met een hybride warmtepomp op groen gas), maar dit staat nog niet vast.

Downloaden

Tot de gemeente het aanbod voor isolatie publiceert, kunnen ze hier in concept gedownload worden.

Contact

Heeft u een vraag voor Energieteam De Werkbeij? Kijk dan eens op onze pagina met veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via onderstaande formulier, of stuur een mailtje naar werkbeij@beijum.nl.