Over ons

“Energieteam De Werkbeij” is een werkgroep van vrijwilligers uit Beijum die:

 1. mee wil denken en praten over de energieplannen van de gemeente Groningen, en
 2. woningeigenaren wil ondersteunen die zelf energiemaatregelen aan hun huis willen treffen.

Wij werken van meet af aan samen met de gemeente en worden ondersteund door energiecoöperatie Grunneger Power. De gemeente maakt plannen voor alle stadswijken om deze uiteindelijk van het aardgas af te sluiten. Dat geldt ook voor onze wijk. Hoe en wanneer dat gebeurt, is ons aller belang. Wij streven ernaar dat de belangen van bewoners zo goed mogelijk worden meegenomen bij deze operatie. Met de naam “Werkbeij” willen we aangeven dat de ijver van de werkgroep in het belang van het klimaat en in het belang van de Beijumse gemeenschap moet zijn.

Een duurzame wijk, voor en door Beijumers; daar gaan wij voor!

Logo De Werkbeij

Agenda

De Werkbeij organiseert regelmatig bijeenkomsten, vaak in samenwerking met de gemeente. Daarnaast gaan we graag op allerlei andere plekken en momenten met u in gesprek. Hieronder vindt u een lijst met de eerstvolgende activiteiten van De Werkbeij. Klik hier voor een overzicht van de bijeenkomsten die al zijn geweest.

Is jouw huis extreem goed geïsoleerd, heb je een zonneboiler, een groen dak, dit allemaal of andere hele creatieve duurzame oplossingen? Laat ze zien en inspireer je buren tijdens de Duurzame Huizendag!

Dit jaar organiseren Duurzaam Groningen en Grunneger Power weer twee edities op 13 mei en 14 oktober. Erg leuk als we bij jou een kijkje mogen nemen.

Hier lees je meer en geef je je op.

Energie én geld besparen met een superleuk spel. 

Welke apparaten slurpen de meeste stroom? Hoeveel lampen branden er in jouw huis? Het gratis spel Junior Energiecoach daagt jou en je gezin uit. Met challenges, geheime enveloppen, puzzels en spelletjes ontdek je waar jullie kunnen besparen. Wedden dat jij straks ook zegt: ‘Met energie kun je lachen!’

 • Voor kinderen van 7 tot 12 jaar en hun ouders.
 • Met echte post en online challenges, winacties en puzzels.
 • Vijf weken lang, zo’n 15 tot 30 minuten per week.
 • Speel op het moment dat jullie het beste uitkomt.
 • Leer op een leuke manier over je energieverbruik.
 • Goed voor onze planeet, goed voor je portemonnee.

Junior Energiecoach start op 3 februari

Zin om op een praktische en leuke manier te ontdekken hoeveel energie en geld jullie kunnen besparen? Schrijf je dan voor 27 januari in via www.juniorenergiecoach.nl. Op 3 februari starten we met de eerste challenge en gaan we op lampenjacht.

Deelname is gratis voor inwoners van de Groningen en wordt betaald door de gemeente.

Iedereen is natuurlijk flink bezig om zoveel mogelijk gas te besparen op dit moment. Het kan helpen om de ketel zuiniger af te stellen: verwarmingswater op 60 graden en het tapcomfort* uit. Dit kun je zelf doen (zie zetmop60.nl), maar we merken dat veel mensen dat een beetje eng of ingewikkeld vinden. Daarom heeft de Werkbeij zich als doel gesteld zoveel mogelijk ketels zuinig af te stellen. Stuur een mailtje naar werkbeij@beijum.nl onder vermelding van je adres (of vul het contactformulier in), en dan komen we (gratis!) bij je langs.

Let op! Zet je tapwatertemperatuur (warm kraanwater) nooit lager dan 60 graden. Zo voorkom je besmetting met legionella.

* Als tapcomfort aan staat, houdt de ketel de hele dag het verwarmingelement warm, zodat het water uit de kraan eerder warm is. Dit kost echter veel gas. Bij verschillende ketels heeft deze instelling verschillende namen. Wij kennen de onderstaande. Kent u er meer? Laat het ons weten.

 • “Tapcomfort” (Intergas, gewenste stand: ‘Uit’)
 • “Warmstart” (Vaillant, gewenste stand ‘Eco’)
 • “P4 eco- of comfortstand” (Remeha, gewenste stand ‘1: Eco’)

Hieronder staan enkele documenten die betrekking hebben op de verduurzaming in Beijum.
Sommige zijn opgesteld door De Werkbeij zelf, andere door de gemeenten of andere partijen.

U kunt onder andere het boekje over verduurzaming van Beijum hieronder downloaden.

Documenten

In de Keuzelijst Isolatie van De Werkbeij vindt u alle mogelijke isolatiemaatregelen die u kunt nemen voor een typische Beijumer woning in één overzicht. We werken nog aan eenzelfde overzicht voor installaties (verwarmen en ventileren), en voor opwek en opslag (zonnepanelen, thuisaccu’s).

Downloaden

De gemeente Groningen heeft alle activiteiten voor duurzaamheid ondergebracht bij Duurzaam Groningen. Voor de inloopsessie van 2 juni 2022 publiceerden zij samen met De Werkbeij een boekje met algemene informatie, en een overzicht van maatregelen die in Beijumse woningen kunnen worden genomen.

Downloaden

In de flyer van het Energieteam vindt u algemene informatie over het team.

Downloaden

De gemeente heeft een plan opgesteld voor de wijkgerichte aanpak van de energietransitie. Daarin wordt Beijum voorlopig aangemerkt als ‘hybride’ wijk (verwarming met een hybride warmtepomp op groen gas), maar dit staat nog niet vast.

Downloaden

Contact

Heeft u een vraag voor Energieteam De Werkbeij? Kijk dan eens op onze pagina met veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via onderstaande formulier, of stuur een mailtje naar werkbeij@beijum.nl.