Woensdag 10 juli worden de eerste diploma’s van het Wijkgilde Beijum uitgereikt door wijkwethouder Mattias Gijsbertsen. Het idee voor een Wijkgilde is ontstaan bij WerkPro en werd ontwikkeld met meerdere wijkpartijen, gemeente Groningen en Noorderpoort college. Zeventien wijkbewoners startten in september met de opleiding. Zij volgden een schooljaar lang in eigen wijk één dag per week scholing van Noorderpoort. Daarnaast liepen zij stage in de wijk, bij organisaties als Leger des Heils, WIJ Beijum, het Heerdenhoes en WerkPro. Tijdens een feestelijke ceremonie krijgen vijftien deelnemers nu hun allereerste diploma uit handen van de wethouder.

Het geheim van het succes van het Wijkgilde ligt in de wijkgerichte aanpak: de school komt als het ware naar de mensen toe en dat maakt de entree een stuk laagdrempeliger. De deelnemende wijkbewoners behaalden nooit eerder een diploma, ieder met een eigen reden. Als Wijkgilde-studenten steunden zij elkaar bij problemen en huiswerk, sleurden elkaar erdoor als dat nodig was.

Leerlingen hard aan het werk bij de start van de opleiding

“Na heel veel jaren moest ik in het Wijkgilde weer moeilijke rekensommen maken en taaloefeningen doen. Dat viel best tegen, maar het is zo de moeite waard om nu eindelijk een diploma te hebben”, zegt Engelina, één van de geslaagden.

Na de diploma-uitreiking worden vervolgstappen gezet. Sommige deelnemers hebben zich al aangemeld voor een vervolgopleiding of een sollicitatietraining via de gemeente. Anderen hebben nog wat meer werkervaring nodig en blijven zich eerst nog vrijwillig inzetten voor Beijum. Maar dan wel met een diploma op zak.

Wethouder Mattias Gijsbertsen opent de ceremonie om 9.30 uur. Alle andere wijkbewoners en belangstellenden zijn welkom om de feestelijke bijeenkomst in De Wegwijzer mee te maken. Inloop vanaf 11.30 uur.

Geef een reactie