Van 30 september tot en met 2 oktober, iedere dag van 10.00 tot 18.00 uur, staat de ‘Gezonde Huiskamer’ (een speciaal ingerichte bus) in Beijum. Dat is een mooie kans om te checken hoe gezond je bent.

  • Maandag 30 september bij Winkelcentrum Oost van 10.00 tot 18.00 uur
  • Dinsdag 1 en woensdag 2 oktober bij Winkelcentrum West van 10.00 tot 18.00 uur

In de bus wordt je BMI berekend, je knijpkracht en je longinhoud. De test is gratis en wordt afgenomen door een leefstijladviseur. Je hoeft je niet aan te melden en kan gewoon binnenlopen. De leeftijdsadviseur doorloopt samen met jou het hele proces. Alles wordt stapsgewijs uitgelegd. Mensen hoeven van te voren dus geen enkele kennis te hebben. Het duurt 20 minuten en je krijgt de uitslag direct mee.

Na de check in de bus weet je hoe gezond je zelf bent en wat je kunt doen om gezonder te worden en te blijven.

In kaart brengen

Je kunt ook zien welke plekken in de wijk ervoor zorgen dat inwoners zich goed en fit voelen. En welke niet. Om dat in kaart te brengen kunnen inwoners in de bus op een grote kaart van Beijum aangeven welke plekken wel of niet bijdragen aan hun fitheid. Denk aan het groene park waar lekker gewandeld kan worden, het buurthuis waar je koffie drinkt met je wijk-of buurtgenoten, supermarkten met veel groente en fruit en veilige wandelpaden en oversteekplaatsen. Of misschien is er juist veel verkeer met veel vieze uitlaatgassen, zijn wandelpaden slecht verlicht of zijn er veel eenzame mensen.

Gezond leven

De bus komt in de vier wijken waar wijkvernieuwing plaats vindt. In elk van de vier wijken werken gemeente, corporaties, instellingen, scholen en bewoners samen aan diverse thema’s om de leefbaarheid te verbeteren. Recent stelde het college van B&W nog de uitvoeringsplannen van de wijkvernieuwing vast. Hierin staat welke projecten gaan bijdragen aan onder meer goed en duurzaam wonen, aan energiebesparing en aan de aanpak van armoede. Wijkvernieuwing gaat ook over gelukkig en gezond wonen, over groen en buitenzijn, over een veilige buurt, positief opgroeien en bewoners-participatie. In alle vier wijken is er regelmatig overleg tussen de gemeente en buurt- en wijkbewoners.

De ‘Gezonde Huiskamer’ is een project van UMCG, Rijksuniversiteit Groningen, Gemeente Groningen, Aletta Jacobs School of Public Health en Healthy Ageing Network Noord-Nederland.

Dit bericht heeft één reactie

  1. M. Prinsen

    Jammer dat het bericht in de gemeentelijke nieuwsbrief over dit onderwerp pas op 3 oktober binnenkomt. Dan is het dus al voorbij.

Geef een reactie