Kinderen zijn vaak avontuurlijk ingesteld en zoeken de gekste plekken op om te spelen. Maar vaak vind je daar ook deze gevaarlijke plant. Zorg dat je kinderen de plant (her)kennen en voorkom dat ze de berenklauw aanraken. Dit kan een hoop ellende voorkomen.

Je kunt de berenklauw herkennen aan zijn dikke stengel (ca. 10 cm.) en zijn enorme bladeren van één tot anderhalve meter lang. De bladeren zijn grof gezaagd, behaard en diep ingesneden. De plant bloeit in de periode vanaf juli tot de herfst met witte bloemschermen. De reuzenberenklauw wordt soms wel vijf meter hoog en heeft rode vlekken op de stengel. De gewone berenklauw wordt maximaal twee meter hoog en heeft geen rode vlekken op de stengel.

De berenklauw lijkt zo’n onschuldige plant met zijn witte bloemen. Niet is minder waar. De berenklauw kan flinke brandwonden en zwellingen veroorzaken. Wat moet je doen als je in aanraking bent geweest met een berenklauw?

Welke klachten kun je krijgen?

Als je huid is blootgesteld aan de sappen van de (reuzen)berenklauw of als je huid oppervlakkig in aanraking is geweest met de plant in combinatie met zonlicht, krijg je de volgende klachten:

  • Na 24 uur: jeukende, rode vlekken of blaasjes

  • Enige uren later: ontwikkelen van grote blaren. De blaren lijken  op ernstige brandwonden (genezen pas na 1 tot 2 weken). Hierna kun je littekens krijgen en kan je huid bruin verkleuren

Kom je niet met de huid in de zon, dan zal er waarschijnlijk niets gebeuren.


Wat doe je na contact met de berenklauw?
  • Was zo snel mogelijk je handen met lauw water en zeep
  • Heb je de berenklauw aangeraakt met je oog? Spoel je ook dan met veel water
  • Voorkom blootstelling aan UV-licht door de zon of de zonnenbank. Er zullen dan geen blaren ontstaan
Huisarts

Neem contact op met de huisarts bij uitgebreid contact met de huid en/of blaarvorming. Hij of zij kan je het beste advies geven wat je moet doen.

 

Voor het melden van berenklauw belt u de gemeente: 14050

 

 

 

Geef een reactie