Oud en nieuw vieren en corona
Helaas kunnen we oud en nieuw weer niet vieren zoals we dat voor 2020 graag deden. Nederland is in lockdown tegen de verspreiding van het coronavirus. Vier oud en nieuw daarom thuis, met uw eigen gezin of huisgenoten. Evenementen en feesten zijn niet toegestaan. Ook is er een landelijk verbod op vuurwerk.
Burgemeester Koen Schuiling: “Maak het thuis gezellig, wens uw buren gelukkig nieuwjaar over de haag en beperk het vuurwerk tot de sterretjes die u wellicht nog had liggen. Met ieders medewerking maken we er een veilige, en toch gezellige jaarwisseling van. Met elkaar komen we ook deze lockdownperiode door.”
Vuurwerkverbod
In het hele land is vuurwerk verboden tijdens oud en nieuw 2021-2022. U mag het niet verkopen of afsteken. Het kabinet wil hiermee voorkomen dat er vuurwerkslachtoffers naar het ziekenhuis moeten. Door het coronavirus is de werkdruk in de zorg al een lange tijd te hoog. Sterretjes, knalerwten en trektouwtjes zijn wel toegestaan. Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl.
Carbidschieten
Carbidschieten is verboden binnen de bebouwde kom. Dit verbod is er omdat carbidschieten gevaarlijk kan zijn voor mensen, dieren en gebouwen. Wie geen ervaring heeft, loopt extra kans om gewond te raken. Ook geeft carbidschieten overlast voor de omgeving.
Carbidschieten mag alleen onder strenge voorwaarden buiten de bebouwde kom. Dan mag het tussen 31 december 10:00 en 1 januari 02:00 uur, alleen als het veilig kan en niet op de openbare weg. Bekijk de regels op gemeente.groningen.nl/oud-en-nieuw-vieren-en-corona. Tips voor veilig carbidschieten staan op de website Wie is de BOCK: wieisdebock.nl.
WIJ Groningen
In de aanloop naar oud en nieuw en tijdens de jaarwisseling zijn de medewerkers van WIJ Groningen veel aanwezig in de buurten. Ze maken rondes door de wijk. Ook hebben zij overleg met onder meer buurtbewoners, verenigingen, speeltuinen, buurthuizen en andere lokale organisaties. Hebt u vragen, ideeën of zorgen? U kunt contact opnemen met het WIJ-team in de buurt. Adres en telefoonnummer vindt u op wij.groningen.nl.
Overlast melden
Overlast van bijvoorbeeld vuurwerk en carbid kunt u melden bij het Meldpunt Overlast en Zorg. Het Meldpunt Overlast en Zorg is bereikbaar via tel. 050-587 58 85, maandag t/m vrijdag 10:00-17:00 uur, en via de website: gemeente.groningen.nl/overlast-en-zorg-melden.
Ervaart u op dit moment ernstige overlast en denkt u dat ingrijpen door de politie nodig is? Bel de politie: 0900-8844. Bij acuut gevaar belt u 112.

Geef een reactie