MOVE = Muziek, Ontmoeting, Verbinding en Eten

Vanuit een bijeenkomst in het kader van de Wijkvernieuwing, waar bewoners hun wensen voor de wijk konden uitspreken, is een idee ontstaan voor een Cultureel Festival. Het doel hiervan is om bewoners met elkaar in contact te brengen. Dit willen we doen door het eten van een maaltijd uit een bepaalde cultuur te combineren met muziek uit diezelfde cultuur. Voorafgaand wordt er een presentatie gegeven met interessante weetjes.

Er wordt aangesloten bij de al bestaande eetavonden in het Heerdenhoes. Op donderdag 3 oktober zal de eerste avond plaatsvinden. Deze zal in het teken staan van de Poolse cultuur. Als je hier bij wilt zijn en gezellig mee wilt eten, kun je je aanmelden via info@heerdenhoes.nl. De kosten hiervoor zijn slechts € 5.00. Aanmelden voor de maaltijd, vóór 12 uur op donderdag.

Ook als je vanuit je cultuur mee zou willen werken aan een avond, kun je dit via deze weg aangeven. Wij zouden het ontzettend leuk vinden als er van de 112 nationaliteiten die Beijum rijk is, zoveel mogelijk aan bod kunnen komen! Zegt het voort, zodat we dit samen voor elkaar kunnen krijgen.

PDF Herkomst bevolking Beijum (2019)

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Bert

  Geweldig om meer nationaliteiten te leren kennen, maar waar ik vooral naar benieuwd ben is waar het getal van 112 nationaliteiten vandaan komt? Zes jaar geleden werd door de wijkblogger een getal van 130 genoemd zonder daarvoor hard bewijs te geven. Volgens deze artikel van DvhN in 2016, https://www.dvhn.nl/groningen/Hoe-buitenlands-is-jouw-gemeente-21422230.html, kent Groningen in totaal slechts 45 nationaliteiten. Ik gun Beijum van harte de vele nationaliteiten, zeker omdat zoveel smaken de wijk leuker maakt en vele interessante gesprekken oplevert, maar het moet wel “gestaafd” kunnen worden. #GewoonNieuwsgierig

  1. Webredactie

   Je vraag is moeilijk, omdat ‘natie/nationaliteit’ zowel staat als volk kan betekenen. En er zijn véél meer volkeren dan staten. Hoe men bij de gegevens voor Beijum komt, geen idee maar gezien het onderstaande zou het best zo kunnen zijn.

   De VN telt 192 lidstaten. Enkele eilandengroepen, ‘microstaten’ en vooral een tiental betwiste gebieden (zoals de Westelijke Sahara, Kosovo en Taiwan) behoren er niet toe, maar hebben wel een zelfbestuur. Er zijn dus pakweg 200 ‘nationaliteiten’ mogelijk op een paspoort.

   Een natie kan echter ook volk zijn, met een eigen taal en cultuur. Je paspoort is Belgisch, maar je kan jezelf beschouwen als Vlaming. In dat geval zijn er veel meer naties, maar zijn de grenzen nog moeilijker te trekken. Wikipedia (in het Engels) vermeldt 1285 verschillende ethieën (gebaseerd voornamelijk op taal), waarvan het merendeel geen zelfbestuur heeft. dat gaat over de verschillende zigeuner-etnieën, langs de afro-, asio-, indo- en hispano-amerikanen tot ongecontacteerde stammen in Zuid-Amerika en de Indische Oceaan. Sommige van die indelingen zijn betwistbaar en verschuiven, en er zijn onder die 1285 nog onderverdelingen: Dutch-American, Dutch-Australian, Dutch-Canadian, Cape Dutch… zijn volgens de opsomming allemaal varianten van ‘Dutch’, hoewel hun cultuur en taal soms weinig te maken heeft met die van de modale Nederlander vandaag.

    1. Webredactie

     excuus, niet bij stilgestaan. zullen er een volgende keer op letten.

 2. Joop

  Hallo Bert,
  Beter was geweest als er had gestaan: ongeveer 45 nationaliteiten. Dat zit dichter bij de waarheid.
  Dan hebben we het nog niet gehad over de ethniciteiten.

  Allochtonen/autochtonen; alle tonen samen maken de muziek.

  Het is een hele mooie verwijzing (link) naar de info.
  Joop

Geef een reactie